2012. október 23., kedd

Légy Önmagad! - Barbie effektus

Hogyan lehet ezt röviden leírni? Egy címbe belezsúfolni? Mindaz, ami körülöttünk van csak ámítás?
Nyilván nem!
De akkor mégis miért lett Barbie olyan, amilyen?!

Mindenki lát TV-t, internetet, újságokat, plakátokat és még sorolhatnám, de ez valóság vagy szemfényvesztés? Miért olyan ritka (és olykor furcsa), ha egy normál testalkatú nő jelenik meg a képernyőn? Miért kell azokat "bántani", akik nem állnak be a sorba? Legyenek azok színésznők, énekesnők vagy akár átlagemberek! Van olyan, hogy Barbie effektus?

Most nem a photoshopról, vagy (amiről már korábban írtam) alakformáló ruhákról van szó, hanem a testképről. Miért akarunk mind Barbie-k lenni? Biztosan van aki most azt mondja, ő nem akar. Persze hogy nem! Én sem, mert tudjuk, hogy ez irreális és így is van ez jól. De amikor mindenhonnan csodamodellek kacsintanak vissza ránk máris furább a "normál" testalkatot látni. Gondoljunk csak bele. Voltak/vannak fogyasztó műsorok és ha pl 1 órán át ezt nézi az ember majd körbenéz, máris páran vékonyabbak lettek a környezetükben. Nem?! Minden viszonyítás kérdése, pl egy kevésbé szép lány még kevésbé szebbek között szépnek tűnik és így tovább. Ha csak síkságot látunk a domb is hegynek tűnhet.

Honnan is jött mindez? Nemrég találtam rá erre a képre és ezzel erre az oldalra.
Érdemes végignézni! Milyen különbség van a modell és Barbie között!

Barbie arányai
Milyen különbségek vannak márkák kampányai között is. Jó példa erre a Victoria Secret és a Dove kampányának összehasonlítása. Elgondolkodtató!


Mit gondoltok?

9 megjegyzés:

  1. Tetszett a bejegyzésed!:) Köszi,hogy belinkelted nekem, főleg az utolsó két kép összehasonlítása elgondolkodtató!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Nekem is tetszett a bejegyzésed! :)

      Törlés
  2. Tényleg elgondolkoztató. Mi is számít szépnek, egészségesnek? A kettő talán ugyanaz? Sajnos nem biztos. A vékonyság nem biztos, hogy jó. Persze a kövérség se egészséges. De a kettő között azért lennie kell valaminek, egy arany középútnak. :) A média sajnos tényleg azt sugallja, hogy csak az a jó, ha vékony vagy, ha "Barbie" vagy. Ezen kellene változtatni.
    Nagyon jók a képek amúgy!

    VálaszTörlés
  3. Hi! Interesting post!! I love you blog! Kiss from Andalucía

    http://tecuentomistrucos.blogspot.com/

    VálaszTörlés