2013. március 12., kedd

Alap ruhadarabok - basic, must have ... kinek mi (basic closet)

Mi is az az alap ruhadarab? Mire jó? Hát mindenre!

Ha megtalálhatóak az alap ruhadarabok ruhatárunkban elvileg(!) nem lehet probléma az öltözködés bárhova is megyünk.

Mai posztomban így igyekeztem összeszedni az alap ruhatár jellemző darabjait.
Amit nagyon fontos megjegyezni ezeknél a ruháknál, hogy sosem harsány, kirívó színűek, inkább a fekete, fehér és natúr színek dominálnak. Továbbá a formájuk/kialakításuk sem a leg divatkövetőbb, hiszen csak így maradhatnak hosszabb távon is divatosak és használhatóak.

1, Elegáns

Az első összeállítás a lehető "legalapabb", basic ruhákat foglalja össze. Itt láthatjuk a hagyományos fekete kosztümöt. (A nadrág egyenes szárú.) Láthatunk egy fehér inget. Ami a kosztümmel együtt lehet "könyvpéldának" hat, de tévedni nem tudunk vele.
Illetve az oly sokra becsült kis feketét (little black dress). Természetesen mindenki olyan "kis feketét" válasszon magának amiben a legjobban érzi magát és amiben a legjobban tetszik magának.
Ha ezek a ruhadarabok a birtokunkban vannak bármilyen elegánsabb alkalommal megálljuk a helyünket.

2, Hétköznapok


Hétköznapokra nem emeltem ki túl sok mindent, mert nem is kell. Nyilván nem 3 darabból áll a ruhatárunk, de ha ez a 3 megtalálható benne, akkor mindig lesz mit felvenni. Egy farmer (mely az adott időszak trendjének megfelel, ha nem akarunk tévedni akkor pedig egy sötét, koptatás mentes egyenes szárút válasszunk), egy kötött kardigán és egy "V" nyakú fekete pulcsi. 

3, Sport (opcionális)

Úgy döntöttem a sport ruházatot is megemlítem. Nem azért, hogy diktátori módon sulykoljam mindenkibe, hogy sportolni igenis kell, hanem mert adódhat úgy, hogy valamilyen sportosabb eseményen szeretnénk részt venni és ilyenkor bizony valamit elő kell húznunk a szekrényből.
Egy alap melegítőnadrág, -felső és cipő mondhatni elég. De azért lányok esetében a sportmelltartó igenis elengedhetetlen, illetve naposabb időben esetleg egy rövidnadrág.

4, Kabát
Szeretem a kabátokat, de azért így sem volt nehéz pár "must have" kiválasztása.
Télre egy hagyományos középhosszú fekete szövetkabát és meg is oldottuk majdnam az összes téli eseményünket.
Átmeneti időre már kicsit bővebb kínálatot hoztam. Egy ballonkabát (bézs vagy fekete) tökéletes és szintén egy hasonló színű fekete bőr/műbőr kabát. Természetesen választhatunk rikítóbb színűt is, de az már határozottan nem alap ruhatári darab lenne.
A képen szerepel még egy farmer dzseki és egy parka is. Én úgy gondolom ez a kettő már opcionális, azaz választható. Parkából lehet téli/tavaszi/őszi változatot is kapni. Én a sajátomat imádom, mindig azt hordanám, de nyilván mindenhova azt sem lehet felvenni. A farmer dzseki sokak szerint kötelező darab, ezzel nem értek egyet. De valóban jól kihasználható kis kabátka.

5, Cipő

Ha a legszükségesebbeket szeretnénk beszerezni, akkor egy fekete magassarkú, egy balerina és egy fekete csizma és már kész is vagyunk. A képen látható még egy sportcipő is, ha folyamatosan rohangálunk hasznos lehet, de ha már van egy külön sportcipőnk is (mint azt a sport ruházat esetében láthattuk) akkor nem szükséges.
Nyilván a balerina a divat változásával továbbállhat és átveheti valami más a helyét, de most még egy ideig bent lesz.

6, Táska


Táskák esetében is beszélhetünk alap darabokról. Balról jobbra haladva. 
Egy nagy pakolós mindig jól jön. Ha merevebb anyagból készült és kicsit elegánsabb akkor munkába és hétköznapokra is tökéletes.
Egy válltáska, ha nem akarunk sok mindent magunkkal vinni.
Egy (nemtudom ennek van e magyar neve) "cross-body" táska, amit csak átdobunk magunkon és nem kell fogni.
Végül pedig egy elegánsabb alkalmi kistáska, hogy ne érjen minket meglepetés.


Nagyjából ezek lennének az alap darabok. De azért még 1-2 dolgot összeszedtem, hogy ne csak pár ruhánk legyen.

Egy fekete és egy fehér top mindig jól jön. Minden alá fel lehet venni és sosem megy ki a divatból.
Színes blúzokkal fel lehet dobni minden összeállítást. Hétköznapokra, alkalmakra és munkába is tökéletesek.
Sosem árt ha nem csak egy LBD van a szekrényünkben. Így ha pár ruhát még begyűjtünk nem kell azon aggódni, hogy ne csak ugyanazt vegyük fel mindig.
A szoknyák opcionálisak. Van aki szereti, vagy aki nem, így lehetnének akár azok elegánsabb nadrágok is. A lényeg, hogy kell még 1-2 alsó a blúzok mellé.

Most pedig pár szezonális darab. Legging mindig mennyiségben. Egy fekete alap, a színesek csak ráadások. Nude magassarkú, mindenkinek jól áll. Loafer és Wedge Sneaker divatcipők. Plusz 1-2 hangsúlyos ékszer, kalap, napszemüveg és máris feldobtunk minden összeállítás.


Remélem hasznos volt a kis poszt és segít az alap darabok beszerzésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése