2011. május 26., csütörtök

Alakformálás

Mozgással kapcsolatos bejezésem eddig nem volt, legalábbis nem a szó szoros értelemben.
Most azonban lássuk mi is ez...

Az alakformálással kapcsolatban számos különböző oldalt, fórumot, blogot stb. lehet találni az interneten, hiszen egy közkedvelt és sok embert érintő témáról van szó.

Több részre lehet bontani az alakformálást, egyrészről beszélhetünk a különböző szerekről (bogyók, italok, porok), melyek szedése/fogyasztása által elérhetjük a kívánt alakot. Természetesen számos esetben hozzáteszik, hogy kevesebbet kell enni, többet mozogni, stb. Szóval ha erős vagy és mindent bevetsz akkor használni fognak ezek is, legalábbis ezt ígérik. Az eredménnyel kapcsolatban írnak ezt is, azt is; van akinek beválik van akinek nem.

Egy másik része az alakformálásnak a diéta. Diétákkal kapcsolatban rengeteg cikket/könyvet olvashattunk már.
Maga a diéta egyébként a 12. századig vezethető vissza. A régész szakértők megállapították, hogy az első ismert fogyókúrás tablettát a skót szerzetesek készítették a XII. században. A feljegyzések szerint a növényekből készített tabletta szedése mellett napokig nem érzett éhségérzetet a "páciens". Néhány további diéta az elmúlt időszakokból:
 • 1820      Ecet- és vízkúra: Lord Byron tette népszerűvé
 • 1825   Alacsony szénhidráttartalmú diéta: Jean Brillat-Savarin írt róla először Az ízlés fiziológiája című munkájában
 • 1830      Graham diéta: mai örökségünk: kifejlesztették a Graham-kekszet
 • 1903      Horace Fletcher elkezdi hirdetni a „fletcherizálást”.  A lényeg: rágjunk meg minden falatot harminckétszer.
 • 1917      Kalóriaszámlálás: L.H.Peters vezette be a módszert könyvében, melyhez kalóriakulcs is járt
 • 1925      Cigarettadiéta: édesség helyett fogj cigit.
 • 1950      Káposztaleves-kúra: a felfúvódást már ekkor is fő mellékhatásként jelezték.
 • 1960      Zen makrobiotikus étrend: a japán filozófus, George Ohsawa alkotta meg
 • 1970      Csipkerózsika fogyókúrája: a diétázókat jó néhány napig nyugtatózták, altatták
 • 1981      Beverly Hills diéta: csak gyümölcs tíz napon keresztül (de az korlátlanul fogyasztható)
 • 1985      Neander-völgyi diéta: ételek a Neander-völgyi ősember korából
 • 1996      Vércsoport diéta: meg kell határozni hozzá a vércsoportunkat.
 • 2004      Kókuszdiéta: minden zsiradékot kókuszolajjal helyettesít.

Népszerű diéták mai napig is: Atkins diéta, 90 napos diéta

A diétákkal az a probléma, hogy aki szeret enni nem szeret diétázni és több diéta megterheli nemcsak az embert lelkileg, hanem magát a szervezetet is.

Na mi van még itt? Természetesen a mozgás! (persze beszélhetnénk még a csodagépekről is, szaunaöv és társai, de most a mozgás jobban előtérben van) Szóval a mozgás. Talán ez az egyik legfontosabb, hiszen egészségesen tartja a testet, felfrissíti a lelket, növeli az állóképességet és sorolhatnám, ja és a legfontosabb: FORMÁL! Persze ennek is vannak hátulütői: pl sportsérülés, és ne feledjük a sportolóknak rendszeresen mennek tönkre pl végtagjaik (boka, térd), vigyázni kell.
Mozgás tekintetében több formát is kipróbálhatunk. Otthoni videóra, edzőterem, különböző csoportos órák, futás, úszás, biciklizés, extrém sportok és társai. Egy a lényeg mozogni.

Ha az összes alakformáló részt összehozzuk azért le lehet belőle vonni tanulságokat, önmagában talán egyik sem igazán hasznos. Lehet különböző, számunkra kedves ételeket enni, de a nap megfelelő szakaszában, lehet különböző szereket fogyasztani/használni, de önmagukban nem sokat érnek, lehet mozogni, de ha a táplálkozási szokásaink rosszak szintén nem sokat ér. Úgyhogy csak okosan!!


Ajánló:
mostanában amire igazán rákaptam az a Tracy Anderson féle edzés. Amikor először láttam azthittem hogy csak ugrabugrál és Ő maga sem tudja mit is csinál, de kezdem úgy gondolni mégis tudja! :) Hiszen Madonna csak nem a két szép szeméért dolgozik vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése